Csillag Ádám filmrendező korszakunk egyik legjelentősebb polgárjogi munkása. Ma semmivel nem összehasonlítható mindennapi feladatot lát el, szinte magányosan: kamerájával dokumentálja a fontos eseményeit. Nem csak a tüntetéseket, nem csak az éhségsztrájkot, hanem például rendkívüli erejű kép és hanganyagot készített a gyöngyöspatai valóságról. Százhúsz videója látható ezen az oldalon: http://vimeo.com/user3119084 .
Elképesztő munkáját néha csekély támogatással, többnyire igen nehéz anyagi körülmények között végzi.
Mégegyszer hangsúlyozom: nem túlzok, ha az állítom, hogy ha nem tud dolgozni, nélküle kevesebbet tudunk a mai magyarországi valóságról, és szegényebb lesz az emlékezet.
Most elromlott a kamerája. Kérek mindenkit, hogy aki teheti, akár jelképes összeggel is segítse a kamera javítását, a kieső időre a bérlést, és egyáltalán Ádám munkáját.
A legcélszerűbb, ha a Versmaraton számlájára utaltok: MKB RT Fülöp Viktória 10300002-50324436-11103281 – a “megjegyzéshez” azt írjátok be, hogy “Csillag Ádám, kamerajavítás”.

Andrassew Iván
úgy is, mint a Polgárjogi Mozgalom tagja

3 Comments

3 Reader’s Comments

  1. Csillag Ádámot hallottam a Klubrádió vendégeként nem is olyan régen. Ő a magyarokat általánosságokban gyávának nevezte, majd kérdésre maga is elmesélt egy gyöngyöspatai szituációt, amelyből szívesen maradt ki.
    Ez elgondolkodtatott. A civil kurázsihoz is szükséges a társadalomnak, az alapvető értékeken alapuló koherens gondolkodása. Ez a kohéziós erő szűnt meg Magyarországon, s ezért nem lehetséges, hogy bárki sikerrel figyelmeztesse a normákat megszegőket a társadalmi elvárások betartására. Ez a helyzet az elmúlt húsz évben romlott, s mindeközben nem látok olyan szegmensét a társadalom berendezkedésének, amely fejlődött volna. A romlás mértékére vonatkozó bármilyen jelzőt inkább elhagynám, hiszen ennek megítélése teljesen szubjektív.
    Ezzel együtt különösen fontosnak tartom, hogy készüljenek olyan alkotások, amelyek rámutatnak a visszásságokra, bűnökre, amelyek alkotóelemei az összképnek, hogy miért jellemzője a magyarnak a lefelé görbülő szájvonal.
    Megígérem, hogy segítek!

  2. Azert tevedtem erre az olralda, mert a tuzoltok alkalmazasanak felteteleirol szerettem volna tajekozodni. Lassan 2,5 eve vagyok munka nelkuli, nagyon sok allasra jelentkeztem, melybol a legtobb valaszra sem meltatott, illetve koszonettel vett, de sajnalatos modon engem nem kivalasztott. Ez talan a korom, nemem es a munkahelytol valo tavolsag miatt is lehetett. Ugyanis 49 eves no vagyok, aki ennek ellenere jo fizikai es egeszsegi allapottal bir, es soha nem rettent vissza a komolyabb fizikai megterhelesektol sem.Tehat talaltam egy hirdetest, ahol szakkepzettseg nelkul vesznek fel tuzoltokat, havi 90-110 bruttoert. Talan az elkeseredettseg miatt is van, de en meg most is szivesen probalkoznek ezzel a munkaval, mert szeretnek igazan hasznosan, valodi segitseget nyujtva megkeresni akar csak ilyen keveset is. Tudom, komoly fizikai eronletet igenyel ez a foglalkozas, nem tudom en mar meddig birnam, de azt tudom, hogy jelenleg meg felvennem a versenyt fiatalabb ferfiakkal is.Ha viszont ide is elkuldenem a jelentkezesem, valoszinuleg csak jot rohognenek rajtam.Csak futolag olvastam bele nehany hozzaszolasba. Egyetertek azzal, hogy a fizetes itt is keves a valodi, eles munkat vegzo dolgozoknak, de nem ez az egyetlen terulet keves fizetesert, ahol nincs hetvege, unnepnap, vagy eppen legalabb ilyen veszelyes munkakorulmenyek kozott, illetve nagyon komoly fizikai, vagy pszichikai terhelest igenylo munkat kell vegezniuk embereknek, esetleg a korral jaro csokkeno koncentracios kepessege, faradekonysaga miatt sok mas ember epseget is veszelyezteti, es megsem mehetnek el korkedvezmenyes nyugdijba. (kereskedelem, egeszsegugy, allattenyesztes, epitoipar, fuvarozas, komoly egeszsegi karosodassal jaro szak- betanitott es segedmunkak)Viszont senkit sem kenyszeritenek ezekre a munkakra, legfeljebb rakenyszerul. Ezert aztan nem is nagyon tiltakozhatnak a korulmenyek ellen.Persze elhasznalodhat a nyugdij korhatarnal korabban is egy-egy kemenyebb foglalkozast uzo ember szervezete, de arra uj rendszert kellene kidolgozni, hogy a szigoritasok mellett a valoban raszorulok tisztesseges osszeggel mehessenek ido elott nyugdijba.

Írja meg véleményét!