AMERIKAI
"Homework Help Live Free"
Tamás Gáspár Miklós

Voltam katona. Tudom tehát, hogy mire jó a sorkatonaság. Először is, és mindenekfölött: a világ legjobb üzlete. Nehéz kiszámolni, hogy ma mennyibe kerülne egy közhonvéd fölszerelése – ruha, cipő, laktanya, körlet, fegyver, gépjármű, napi étkeztetés, utazás, zsebpénz, orvosi ellátás ésatöbbi – de vélhetően olyan egymilliócskába. Havonta. Azt a leghülyébb ember is tudja, mert világjelenség, hogy az így elköltött milliárdokért bármit megadnak a beszállítók, így nem csak a gazdaság élénkül, hanem a korrupció is. (Árulkodó, hogy a hadseregre vonatkozó közbeszerzési szabályokat a Fidesz-kormány erősen megpuhította.)
Ezen kívül egy diktatúrában a sorkatonai szolgálat politikai, fegyelmezési célokat is szolgál: én történetesen olyan alakulatban voltam katona, ahol úgynevezett B-kategóriások szolgáltak. Politikailag megbízhatatlanok, kispapok, bűnözők, cigányok, analfabéták meg effélék. Vagyis pontosan tudom, hogy a sorkatonai szolgálat bevezetése arra is alkalmas, hogy folyamatosan zsarolják vele az ellenzékieket és más rosszalkodókat: elég ha csak elterjed, hogy aki hibázik, pláne sokat pofázik, azt könnyen behívhatják. (Mondjuk, egy év láger, és azt tesznek veled, amit akarnak.)
Azt is tudom, mire nem jó a sorkatonaság. A haza megvédésére. Közhely, hogy a katonai szakmák elsajátításához évek kellenek, így a legföljebb alakizásra, nótázásra és őrszolgálatra kiképezhető sorkatona valóságos bevetés esetén legföljebb arra jó, hogy hamar hősi halottá váljon. (Nekünk legalább megmondták, hogy háború esetén az alakulat várható vesztesége 96 százalák. “Önök nem kellenek senkinek szarházi elvtársak.” – mondá a csipkelődős F. hadnagy. Én a magam részéről azonnal be is szereztem egy gyalogsági ásónyélre köthető fehér zászlót.)
Az egyik legnagyobb szabadságvívmányként éltem meg, amikor eltörölték a sorkatonaságot. Azt, hogy a gyerekeimre nem vár abszurd rabszolgasors.
Ne legyen kétségünk afelől, hogy a sorozás elrendelére után a következő lépés a sorkatonásdi újraindítása lesz. Minden diktatúrának szüksége van törvényesen tartható rabszolgákra. Akkor is, ha semmire nem jók, csak ugráltatni, gyötörni és nézegetni lehet őket. Ha szerencséjük van, és túlélik.

2 Comments

2 Reader’s Comments

  1. Kíváncsi lennék, a sorkatonaság után ilyen beteges vágyat dédelgető politikusok közül ki volt -nem csókos helyen- valódi sorkatona?
    Mert az tudná, hogy az idő elcseszésén és az erkölcsi/ morális romboláson kívül másra a magyar sorkatonásdi alkalmatlan.
    Aki csak olcsó munkaerőt, lekötött embereket lát egy ilyen rendszerben, annak is végig kellene számolnia, össz-gazdaságilag mennyivel drágább a leves mint a hús.
    Persze ezek még ehhez is sötétek.

  2. Teljesen el tudom kzleepni, hogy idovel a social media levaltja az emailt. Sot az utobbi idoben megfigyeltem magamon, hogy reggelente elso a Twitter, majd Facebook es csak azutan nezem meg az emailjeimet. Maganlevelet mar nagyon regen kaptam hagyomanyos modon, tobbnyire csak support ticketek es rendszeruzenetek vannak a levelesladamban (utobbiakat egyebkent igyekszem lecserelni twitter DM-ekre)Az adatbiztonsag viszont erdekes kerdes. Egyreszt bennem van a felsz, hogy minden levelezesem / szemelyes adatom egy harmadik szemely kezeben van, masreszt viszont sokkal egyszerubb egy Facebook uzenetet elkuldeni mint egy emailt (felteve, hogy a cimzett az ismeroseim listajan van). Ugyanakkor ha teljesen atternek a Facebook alapu kommunikaciora sokkal kevesebb spamet kapnek + pontosan tudnam ki kuldte az uzenetet (kisebb esely benezni egy phishing mailt)A Facebook connectet jelenleg a legbiztonsagosabb authentikacios formanak tartom. A minap vetodott fel a cegunknel az otlet hogy hasznaljunk FB connectet az admin feluleteinkre ezaltal 100%-osan kiszurve az esetleges kulsos tamadasokat.

Írja meg véleményét!