Hitler anyja újra terhes

Ez egy falfirka volt valamikor, nem is olyan régen. Az is ott volt, hogy “cigány, zsidó reszkess”. Arról jutott eszembe, hogy Csurka megint írt. Jó nagyot. Nem tudtam végig elolvasni, mert ez a kiváló tehetségű ember szétesett, beborult, követhetetlen. Össze-vissza csapkolódik, féligazságokból kikalapált, hagymázzal összekent nyelű baromságpöröllyel, mint mindig. Vagy legalábbis nem ér annyit, hogy a követési erőt ráfordítsam. Talán ha pszichiáter lennék. Nem lenne baj, hogy írt, hiszen tette ezt eddig is, ilyen már évek óta.
Az a baj, hogy már megint társadalmi esemény lett, megint téma a közbeszédben, megint figyeli a világ a mi szégyenünket, noha már évek óta szinte senki nem törődött vele. Ezt köszönhetjük Tarlós Istvánnak meg Orbán Viktornak. Sikerült megint tényezővé tenni Csurkát. Ha úgy tetszik megtermékenyíteni, hormont nyomni bele, mi meg várhatjuk, hogy mi lesz belőle. Milyen lesz a termés, a gyerek.
Ha majd a Fidesz összeszámolja vereségének, az ország bóvlisodásának okait, a matolcsyzmus országlása mellé ezt is vegye bele. A nácikkal való nyílt mutyit. Mert azért lássuk be, hogy ennél nagyobb bóvliság nem történhetett velünk.

Egetverések

Minden napra jut valami egetverő. Baromság, mint például a magyar tenyésztésű kutyák adómentessége, gonoszság, mint például az, hogy Tarlós fideszesei és jobbikosai megszüntetik Károlyi szobrának díszkivilágítását.
Olvasom: a filmek végső vágásának joga is járna az Andrew Vajna által vezérelt Magyar Nemzeti Filmalapnak. “A Támogatót megilleti a produkció végső vágás jóváhagyásának joga. Vagyis az állami pénzért cserébe a filmalap beleszólna a film történetvezetésébe.”
Egy Jancsót Vajna úr bírálhatja fölül? A rendező bemutatja neki a filmet, nézegeti, és ha úgy gondolja, hogy nem jó, akkor átvágatja? Kicsit rambósíthatja? Netán politikai vagy hazafias üzenetű filmeknél Vajna úr meghívja a vetítőjébe Orbán, Kövér, Semjén urakat – legendásan kulturált emberek – és demokratikusan megvitatják, hogy jó-e a vége, és ha nem, akkor mi legyen?
Romániában régen vizionálásnak nevezték azt, mikor a színházban a cenzor megtekintette a darabot a bemutató előtt. Mikor lesz az, hogy a közismerten zeneértő Orbán operákat pakolászgat? És mikor irkálhat bele végre a kiváló költő Simon L. László a verseimbe, ha kapok egy kis állami támogatást a megjelenéshez?
Kik ezek, és mit képzelnek?

Versmaraton, titkos társakkal

Hónapok óta azzal próbálom erősíteni a gyerekem olvasási kedvét, hogy “azok, akik olvasnak, egy titkos társaságba tartoznak: fölismerik egymást”. Abból ahogy viselkednek. Úgy tűnik, sikerült a fejébe pöttyenteni ezt a kegyes hazugságot, ami vélhetően igazabb, mint az összes többi nevelési hazugságom.
De mi van akkor, ha pénteken vagy szombaton elviszem József Attila szobrához, ahol versmaratonnal tiltakozunk a szobor elmozdításának terve ellen, és keresztkérdéseket tesz föl: miképpen fordulhat elő, hogy éppen olyan emberek terve ellen tiltakozunk, mint a nemcsak, hogy olvasó, de egyenesen József Attila-díjas L. Simon Lászlóé? Hogyan magyarázom a pláne József Attila-díjas Szőcs Géza szerepét, aki nem menekült azonnal a Fidesz nevű nyilvános titkos társaságból, amikor meghallotta a tervet?
A legnagyobb szerencse, ha nem tesz föl keresztkérdést Kövér Lászlóról, akinek József Attila a kedvenc költője, tehát olvasgat. Ha nagyobbacska lenne, nyilván föltűnne neki, hogy a legcsekélyebb jele sincs ennek sem a szavaiban, sem a viselkedésében. Talán ezt idézném neki: “Boldog hazug, kinek van istene, ki rettenetes, de maga a jóság; kinek sebet kap reszkető keze, ha leszakítja a tilalmas rózsát.”

Kuksoljon sötétben, aki köztársasági!

Ezt az üzenetet kaptuk, amikor a Fővárosi Közgyűlés elfogadta a díszkivilágításról szóló rendelet módosítását.
A Jobbik frakcióvezető kezdeményezte, hogy szüntessék meg a Károlyi-szobor díszkivilágítását, ezt a javaslatot az előterjesztő befogadta.
Éppen a Függetlenség Napján engedte meg magának ezt az újabb arcátlan provokációt a Jobbik és a Fidesz.
Azon a napon, amelyet persze nem ünneplünk államilag, de azért néhányan, akik még hiszünk egy új, szabad köztársaságban, Károlyi szobránál emlékezünk.
“A magyar köztársaságot 1918. november 16-án kiáltotta ki az akkori budapesti Országház teret ellepő, kétszázezresre becsült tömeg, illetve a parlament kupolacsarnokában ülésező, a vidéki nemzeti tanácsok küldötteit is magában foglaló nagy Nemzeti Tanács. Még nevezetesebbé teszi e napot, hogy az őszirózsás forradalommal elnyert függetlenség ugyanekkor öltött törvényes formát.” – írja a lexikon erről a napról.
A Fidesz-Jobbik mutyizás újabb rúgás azokba, akik nem egészen hat hét múlva fegyelmezetten lesznek kénytelenek tudomásul venni, a Magyar Köztársaság megszűnését. Fegyelmezetten kuksolva, hiszen ők demokraták.

Márton Áron és a gyalázat

A Katolikus Egyházban szinte szentként tisztelt Márton Áron püspök ezt mondta egyszer a tanítványainak: “Fiaim, bármi történjék veletek, nektek mindig a szegények, a kicsinyek, a börtönökben vagy kórházakban szenvedők, az elnyomottak mellett van a helyetek.” Ez jutott eszembe, amikor az országgyűlés 293 igen szavazattal, 61 ellenében úgy döntött, hogy százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal vagy elzárással sújthatja a bíróság december elsejétől azokat, akiket fél éven belül másodszor büntetnek meg, mert az utcán élnek. Ezt egy keresztényi alapjaira büszke hatalom hozta, amelyiknek egyik koalíciós tagja magát egyenesen a Katolikus Egyház lándzsája hegyének tekinti.
Ez az embertelenség perverz tobzódása. Pedig észrevehetnék, hogy az egyház kezd okosabban helyzkedni.
Erdő Péter bíboros a múlt héten egy szakszervezeti vezetőnek arról beszélt, hogy “a Katolikus Egyház társadalmi tanítása a munka méltóságát a dolgozó ember méltóságából vezeti le.” Nem üres szöveg ez jogfosztások idején!
Mi legyen a hajléktalanok méltóságával? Miből vezeti le az egyház a képviselők gyalázatos méltatlanságát? Mit tenne Márton Áron a börtönbe vetett hajléktalanokért?

Kényelmetlen

A Petőfi Irodalmi Múzeumban vasárnap, a Magyar Nyelv Napjának ünnepélye előtt a rendezőkkel kicseréltették az első széksort, hogy Szőcs Géza államtitkár kényelmesebben ülhessen. Nem egy karosszéket cseréltek le – amit szintén testes emberként én is hálásan vennék -, hanem az egész sornyit, hogy ne legyen föltűnő.
Ennél persze fontosabb, hogy úgy tűnik, a kiváló költőből lett teljesen súlytalan államtitkár kényelmetlenül érzi magát a lényegében nem létező szerepében: a kibontakozó kulturkampfban szembefordult a szánalmasan bugris fideszes-jobbikos nyomulással. Ki merte jelenteni: a Kossuth tér 1944 előtti arculatának visszaállítása nem elégséges érv a József Attila szobor elmozdításához. “Nem is tudom, mit mondanék, ha itt ülne József Attila, és meg kellene magyaráznom, most mi történik a szobrával”.
Az is lehet persze, hogy megértette: a szobor eltávolítása egy újabb dörneri pont, ahonnan már nem lehet hátrálni. A hét végére már kétnapos versmaraton – tüntetés – készül. Addig kell fölállni a kényelmetlen rongyszékből, amíg lehet.
Persze ezt csak azért írom, mert szerkesztő vagyok. Valójában tudom, hogy a romlott társaságba keveredett Szőcs Géza jó ember, és belehalna, ha József Attilát megint egyszer meg lehetne alázni.

11 Comments

11 Reader’s Comments

 1. Nem, kedves Szerkesztő úr! Sajnos nem fog belehalni. Mert nem jó ember. Ahogy a viccben van: ha jó lenne, nem süllyedne el! Ha jó lenne, már nem volna közöttük. Az írást köszönöm. Emberi, csendes és szomorú. Az igaz szó segít elviselni az eltűrhetetlent.

 2. Csak jelképesen halna bele Szőcs Géza.Mert a valóságban jól elvan ebben a dikatúra kormányban,és főleg ezzel a fizetéssel…..

 3. Lehet itt ugy elni, hogy tehetetlennek vagyunk ugy mint ma es multban.?!
  Be kel fogni a pofankat? ! Es elni valahogy, befogott pofaval?!
  Babits – Jonas imaja
  … O sugja, batran
  szolhassak s mint rossz gegembol telik
  es ne faradjak bele estelig
  vagy mig az egi es ninivei hatalmak
  engedik hogy beszeljek s meg ne haljak
  ….

 4. Ez a hét sem telt jól. :( (
  Köszönöm az írott nyomát.

 5. Magyar Terézia

  Az embrek lassan már azt sem tudják, mi lesz holnap! Milyen új megalázást kell eltűrniók!

 6. Túlavasúti

  Nem kellemes apróságok jól összeálitott története.
  Köszönjük. Ha olvasható lesz később láthatják
  utódaink. Igy történt!

 7. kocsis jános

  Nem igazán akarta a magyar a szabadságot soha, választás esetén inkább a gyűlöletét érzi kedvencének…Nem kell szimbólumokat, bűnbakokat keresni (nem csillag, horogkereszt…ez marad mindenképp)…olyan mint aki mindíg mondja hogy MAJD leszokik a piáról, a dohányról, a bűnről, stb. – de túl gyenge a VÁLTÁS kényelmetlenségére.

 8. Lehet itt ugy elni, hogy tehetetlennek vagyunk ugy mint ma es multban.?!
  Be kel fogni a pofankat? ! Es elni valahogy, befogott pofaval?!
  Babits – Jonas imaja
  … O sugja, batran
  szolhassak s mint rossz gegembol telik
  es ne faradjak bele estelig
  vagy mig az egi es ninivei hatalmak
  engedik hogy beszeljek s meg ne haljak
  ….

  +1

 9. Hi, this is a great post! Thanks..

 10. Kedves Szent John!Sajnalom, hogy betzjeefed (OFF-oltal) a velemenycseret, mert ahhoz, hogy realis kepet kapjunk, hogy ne hagyjuk magunkat megvezetni, ahhoz bizony elengedhetetlen a parbeszed. De abban biztos vagyok, hogy el fogod olvasni.A valaszodbol sut a fidesz szellem. Megmondtam, oszt jonapot. Ervekkel, tenyekkel mar nem tudsz vitazni. Tehat az egyetlen erved az, hogy masok is lehetnek munkanelkuliek 55-60-65 eves korukban. Ez minden erved. Ez igy igaz. DE!!1. Masoknal is all a zaszlo, a lehetoseg(!!!) adott, mig a rendvedelmiseknel ez nem lehetoseg, hanem teny. Ugyanis ennyi idos korukra mar nem tudjak ellatni azt a feladatot, amire hivatottak. Gondolj bele, egy ilyen koru tuzolto, rendor (nem vezeto) mi a fenet tud csinalni? Es nem kivanom senkinek, hogy ezt a mindennapi gyakorlatban erezze a sajat boren.2. Ez a nyugdij dolog nem egy adomany, ez egy szerzett jog. Tudomasom szerint tobb fele kedvezmenyuk volt, amit szepen evek alatt lefarigcsaltak, mar csak ez az egy maradt. Ismered a jarast, az orvosnak, apolonak, meg sok egyeb hivatasnal igaz, hogy azert alacsony a ber, mert belekalkulaljak a jattot, halapenzt . Na a rendvedelmiseknel ilyen nincs. Naluk kulonfele kedvezmenyek voltak, ami lassacskan eltunt, a fizetes pedig nem valtozott.3. De ha racionalisan gondolkodunk, akkor azt latni kell, hogy az emlitett koru rendvedelmisek koruknal, egeszsegi allapotuknal fogva sem lesznek kepesek olyan hatekonyan segiteni az embereknek, ahogy az elvarhato lenne.Tehat ezzel nem csak Ok faragnak ra, hanem mi is. Tudom, Neked, (meg nekem se) meg nem volt szukseged a segitsegukre. Ne is legyen!!! De azt senki nem adta irasba, hogy eletunk soran nem kerulunk ilyen helyzetbe. Annyi empatia meg kell, hogy legyen minden emberben, hogy nem ugy all hozza, hogy hat az O haza eg, ez nem az en problemam. Ha pedig valami papirtologato munkat kapnak ami kizart ennyi embernek -, annak ugyanugy van koltsegvonzata azzal a kulonbseggel, hogy ugy csinalnak, mintha csinalnanak valamit. Magyarul a kapun beluli munkanelkuliseg fog dagadni. Tehat a dolognak ezen resze, csak duma.Szoval osszetettebb a dolog, mint ahogy elso ranezesre ez latszik. Azonban a gondolatmenetedet nem ertem. Az nem szamit, hogy ez az intezkedes ha megis megszuletik, akkor annak semmi haszna nem lesz, SOT!!! A lenyeg, ha mi nem kapjuk, hat ne kapjak Ok se. Az viszont nem szamit, hogy a kepviselok tobb szazezret nyertek az adon, hogy tobb millios nagysagrendu koltsegteriteseket vesznek fel, hogy sogor-koma mar be lett nyomva a kormanyba, ide-oda jo penzekert. De ha ez nem lenne eleg, akkor most meg a 98 %-os ado sem vonatkozik rajuk.Na most akkor mirol is beszelunk??? Az a velemenyem, hogy nem a rendvedelmisektol kellene sajnalni azt a par nyugdijas evet, hanem akiben van egy csopp tisztesseg, az szolidal veluk, es a kormany haracsolo, kisemmizo, nyomorba donto, egyeduralomra toro politikaja ellen felemeli a szavat. Ne felejtsd el, ma arendvedelmisek, holnap a pedagogusok, utana az egeszsegugyisek, es igy tovabb. Hatar a csillagos eg.

 11. Fantastic blog! Great!

Írja meg véleményét!