Nem szeretnék Gyurcsány Ferenc ellensége lenni.
Még el sem kezdődött, Orbán már el is vesztette az ügyészségi játszmát. Ezt már akkor láttam, amikor beértem a Zichy Jenő utcába, ahol Polt nyomozó főügyészsége székelkedik. A körülményekhez, az időponthoz képest hatalmas tömeg várta Gyurcsányt. Több mint kétezer ember.
Az sok. Ha egy cseperedő diktatúrában fényes nappal ennyi ember nem fél Orbántól, akkor számot kell vetnie azzal, hogy tévedésben van. Föltűnő volt az is, hogy a rendőrség kifejezetten jelezte: nem akar résztvenni ebben a koncepciós játszmában. Éppen csak az utca végén meg néhol a szélén ácsorogtak, még arra se voltak hajlandók, hogy a nyomozó főügyészség épülete elé álljanak, vagy morcosan kordonozzanak. Ja persze, tudták, hogy ez itt nem a gyújtogatós, macskaköves horda.
Gyucsány megjött, bement Orbán ügyészeihez. A tömeg tapsolt, kiabált, skandált, aztán volt muzsikaszó – az utca egyik végén már kifejezetten lakodalmas hangulattal.
Azt hitte mindenki, hogy jó sokáig faggatják. Egy kicsit reménykedtem, hogy bent is tartják, legalább késő estig – ezt Gyurcsány nem érti félre, hiszen kiváló dramaturg -, mert így nagyobbat nőtt volna az undor. De Orbán ügyészei nyilván megijedtek, úgy másfél óra után kiengedték. Nem volt kérdésük. Se egyenes, se kereszt. Ha egy ekkora kalandba belekeveredtek, és nem tartóztatták le a “bűnözőt”, akkor az világra szólóan nevetséges.
Gyurcsány Ferenc kijött, és akkora beszédet mondott, hogy sokáig idézik majd. Elmesélte, miket mondott a kihallgatóknak, aztán fölhívta hívei figyelmét, hogy ne vele törődjenek, hanem a diktatúra névtelen áldozataival. Aztán még arra kérte a népet, hogy ne a bosszú vezesse Orbán elzavarásában, mert egyszer be kell már fejezni a háborút. Aztán elment. Tapsviharban.
Ennyi. Rossz hír Orbánnak: Gyurcsány elemében van. Szemmel láthatóan ez az az élethelyzet és életközeg, ami a legjobbat hozza ki belőle. Sportember és nem a fociöltözőkben tanult politizálni, hanem a nyílt terepen. Mostantól fogva szabadságharcos. Hülye, aki ebbe a szerepbe belevitte.
Az, hogy az ügyészség – nyilván Orbán akaratával ellentétben – nem merte letartóztatni, azt mutatja, hogy tovább hasadt az orbáni hatalom álomkabátja. Ez itt a való világ.

12 Comments

12 Reader’s Comments

 1. Kedves Andressew úr,
  az Ön írásában található tényeket nem csak az Ön által felvázolt módon lehet értelmezni.
  “A körülményekhez, az időponthoz képest hatalmas tömeg várta Gyurcsányt. Több mint kétezer ember.” – nem félnek, talán mégsem olyan nagy az életveszély.
  “Föltűnő volt az is, hogy a rendőrség kifejezetten jelezte: nem akar résztvenni ebben a koncepciós játszmában. Éppen csak az utca végén meg néhol a szélén ácsorogtak, még arra se voltak hajlandók, hogy a nyomozó főügyészség épülete elé álljanak, vagy morcosan kordonozzanak.” – nem zavarta őket senki a védtelen tömegre.
  “Ja persze, tudták, hogy ez itt nem a gyújtogatós, macskaköves horda.” – az Astoriánál meg úgy tudták, hogy az ott a gyújtogatós, macskaköves horda.
  “De Orbán ügyészei nyilván megijedtek, úgy másfél óra után kiengedték.” – lehet, hogy nem parancsolták meg nekik, hogy mit kell tenniök.
  “Gyurcsány Ferenc kijött, és akkora beszédet mondott, hogy sokáig idézik majd.” – akik vagy bátor szabadságharcosok, vagy egyszerűen szabad ezt az óriási politikust, a diktatúra legfőbb fékezőjét idézni: szerencsére van mit.

 2. Önnek ebben mi a jó hír?

 3. Tisztelt AMZ49!
  Az Astoriánál, ahol szándékosan a csőcselék közelébe szervezték a fideSSes gyűlést, a rendőrség másfél órán keresztül egy lépést sem tett, miközben a gyújtogatós és macskaköves horda megpróbálta magával húzni, rá a békés tömegre. Ez tény, amit a fideSS megpróbál minden módon leplezni.
  A Kossuth tér szombaton megtelt a kormány ellen tiltakozókkal. Nem repült egy kő, egy molotov-koktél sem. Ez nem az a csürhe, amit a fidesz szervez.
  Nem mellesleg, a rendőrség első körben simán betiltotta a szakszervezetek összes demonstrációját, mégpedig nevetséges indokokkal.
  Sok hivatalnokot indoklás nélkül megfosztottak a megélhetésétől, aztán a fideSS törvénybe iktatta, hogy ki lehet rúgni akárkit, akinek a “lojalitása” megkérdőjelezhető.
  Igen, most már van ok félni.

 4. @motola
  Nem tudom, hogy mire vonatkozik a kérdése. Ha engem kérdez, fejtse ki részletesebben.

  Egyébként csak meg akartam mutatni, hogy a tényeknek más értelmezése is lehet, mint amit ez az újság általában, és Andressew úr külőn állít: Magyarországon fasiszta diktatúra van, az ország polgárai rettegnek és ez a rettegés – a politikai megtorlástól – nagyon is indokolt.
  Világos, hogy sok ok van az elégetlenségre, és kevés az ellenkezőjére: éppen ezért kellene úgy írni, hogy azokat a polgárokat is megszólítsa, akik esetleg nem a szoclib-re szavaztak 2010-ben.
  A gyakran fellehető hisztéria csak olyan olvasókat szólít meg, akiket amúgy nem kell meggyőzni.

 5. @AMZ49 – igazad van nincs sok ok örömre mert a vazallusok még csak kóstolgatják a hatalmukat, még remeg a lábuk (az átmeneti 20 év). Ahogy lecsrélnek a kulcspozíciókban kritikus mértékig mindenkit, akkor érződik igazából a hatalom harapása a bőrünkön.

 6. Furcsa szám a negyven. Az oroszoknk külön szavuk van rá, különböző vallások gurui ennyi napra szoktak sivatagba és hegyre menni, hogy megvilágosodjanak.
  Én is pontosan ennyi évet töltöttem diktatúrában. És féltem.
  Most már tudom, hogy hiba volt; ma sem tudom, hogy pontosan mit kellett volna tenni, mégis hiba volt, és ezt nem bocsátom meg magamnak soha. Mint gyakorlott félő mondom Önöknek, hogy ne féljenek, mert a félelem rossz tanácsadó: passzivitásra és elkeseredésre ösztönöz.
  Szervezkedjenek, keressenek hiteles és karizmatikus vezetőt, és próbálják a másik oldal híveit is a maguk oldalára húzni: ilyen módon lehetnek többen, mint most.
  Kérem ne értsenek félre: nem értek egyet Önökkel. Azonban sajnálatos látni, hogy ennyi jóakaratú, hazájáért aggódó ember hajlamos a hisztériára. Ez utóbbiban ennek az újságnak a szerkesztői nagyban segítenek Önöknek.
  Ha sikert akarnak eléni, meg kell érteniök, hogy a vereség ideje az építkezés ideje, és nem a félelemé.
  Tehát a vélt másik oldal embereit ne nevezzék alattvalóságra kondicionált, moslékot zabáló, múltját nem ismerő, jövőjével nem törődő, tehetséges honfitársaikat szisztematikusan legyilkoló senkiháziknak; nem használ ügyüknek, bármi legyen is az – még akkor sem használ, ha történetesen igazuk lenne.
  Az előbbi mondat csak egy közismert példa – Önök ilyet soha nem mondanának – mégis segít annak az oldalnak, amelynek erősödését sem Önök, sem én nem látnánk szívesen.

 7. AMZ49
  2011, okt. 6
  2:58 du. Bölcs gondolatok!

 8. Great post with lots of iompratnt stuff.

 9. I can alraedy tell that’s gonna be super helpful.

 10. Real brain power on dipsaly. Thanks for that answer!

 11. Ecomnieos are in dire straits, but I can count on this!

 12. An engrossing communicating is designer remark. I imagine that you should create writer on this substance, it might not be a bias dominate but generally group are not enough to communicate on such topics. To the succeeding. Cheers like your Rossz hír Orbánnak Andrassew Iván.

Írja meg véleményét!