AMERIKAI
"Homework Help Live Free"
Tamás Gáspár Miklós

Mindenekelőtt le kell szögeznem: kevés embert tisztelek annyira, mint mint Böjte Csaba ferences szerzetest, aki gyerekek ezreit menti meg a nyomorúságtól. Erdélyi származásúként pedig mélyen átérzem, milyen fontos az, hogy a nehéz sorsú csíksomlyói magyar gyerekek népviseletben mehessenek templomba, ünnepélyekre.
“Csaba testvér imáit talán nem hallgatja meg a Jóisten? – kérdezi Hoffmann Rózsa a magyar gyerekektől – Dehogynem! Csak éppen most Titeket szólít meg: tegyetek jót! Támogassátok fejenként legalább 100-100 forinttal csíksomlyói nehéz sorsú társaitokat! Hogy az ünnepnapok alkalmával felvehessék a Tőletek ajándékba kapott székely ruhákat!” – olvasható a kormany.hu-n.
Botrány, hogy egy magyar államtitkár Isten médiumaként szól a gyerekekhez. Alighanem ez Európában példátlan.
Azt el tudom képzelni, hogy egy államtitkár – vallásának tanítását is követve – fölhívja a figyelmet arra, hogy nemes dolog alamizsnát adni a rászorulóknak. Az irgalmasságot is tanulni kell, és – bár vannak erős kétségeim – talán nem baj, ha a gazdagabb gyerekek néha-néha szervezetten adnak valamicskét a szegényebbeknek. De Istenre csak otthon, a pártjában meg a barátai előtt hivatkozhat egy államtitkár. Pláne olyan, aki kormánytagként bűnrészes olyan egyházak üldözésében, kirekesztésében, amelyek gyerekek ezrein segítenek.
Meg sem említeném, ha Hoffman Rózsa nem azt hozná föl, miszerint a csíksomlyói gyerekek “örömét csak az árnyékolja be, hogy a ruhájuk, a cipőjük ahány, annyiféle…” -, hogy talán Hoffmann Rózsa nem tudja, hogy Magyarországon gyerekek – vagyis szülők – ezreinek komoly gondot okoz, hogy nincs megfelelő cipő az iskolába járáshoz? Ruhájuk sincs, rendes. Nem ünnepi, hanem hétköznapi. Tanszerre való sincs. Családok ezreinél majd a fűtés is gondot okoz, mert kikapcsolják a gázt, a villanyt.
Talán ezt is tudatni kellene a gyerekekkel, hátha ők megértik. De méginkább a kereszténydemokratákkal, a fideszesekkel, a templomi kurzusájtatoskodókkal, akik csakugyan tehetnének valamit. Sőt, személyesen a templomban is lehet erről szépeket mondani Istenre való hivatkozással. Ott akár államtitkárként is.

11 Comments

11 Reader’s Comments

 1. Eddig en is ugy gondoltam,a vallás magánugy.Rákenyszeriteni gyerekekre a hitoktatást,ugy,h a szulök estleg más vallásuak,v ateisták.ERTHETETLEN.Felfoghatatlan,ami körulöttunk törtenik nap mint nap,csak kapkodom a fejem,neha többször el kell olvasnom,h ez most komoly,v vicc.Szegyen,h ILYEN EMBEREK kepviselnek bennunket a nagyvilágban.

 2. zupáskapás

  .
  Ez a banda bűnös még az igazán szegény emberek üldözésében is. Gondoljunk csak a hajléktalanok kiebrudalására a közterületekről…
  Ha már ez az ájtatos manő adakozásra buzdítja a gyerekeket, legalább és elsősorban ezt, a miattuk egyre növekvő réteget támogatná…

 3. T. Andrassew Úr !

  Minden szavával egyetértek. Bemásolom azt a hozzászólást, amit az AN oldalán megjelent cikkhez írtam :

  zorka
  2011. szeptember 1. csütörtök
  11:22

  “Csaba testvér imáit talán nem hallgatja meg a Jóisten? Dehogynem! Csak éppen most Titeket szólít meg: tegyetek jót!”

  Isten szava szólt, Hoffmann Rózsa interpretálásában.
  Talán körül kellene itthon is néznie, hány gyerek, milyen ruhában, éhesen, tízórai nélkül indul reggel az iskolába, akiknek a szülei inkább ennivalót vennének a saját gyerekeiknek, mint ünnepi ruhára adakoznának.

 4. Holakovszki Genovéva

  Mostanában nekem is nagyon romlik a hallásom…
  Az oktatásügy ne lovagoljon a valláson!
  Valóban példátlan Európában (ott vagyunk még egyáltalán, mert inkább érzem magam Orbán király udvarában!
  Tudjuk, mind, akik körülnézünk időnként, hogy az egyház – jól működő demokráciákban – nem szólhat bele az állami oktatásba!
  A véleményem egyelőre marad:
  http://www.kuriros.blogbox.hu

 5. Georgina Bojana

  Igen, kívülről sok mindent mondhatunk. De a tények maguktól és magukról beszélnek. Böjte Csaba szép, halk szavával, hatalmas munkával letett valamit az asztalra. Kenyeret, a sok magára maradt, kóborló gyermeknek. S jó szót. Ha hittel kérte, Isten hittel adta meg neki azt a segítséget, amivel “birodalmát”, amiben nem királykodik, sőt, mint egy halkszavú, csendes ember. U.úgy él, mint “gyermekei”. Nem utazik luxus autókon, nem eszik mást. S, főleg nem mond, nem hirdet mást – mint amit szívből hisz. Igazi EMBER! Tetőtől – talpig. Azon lehet(ne) vitatkozni, hogy itthon is vannak szegény gyerekek. De arról is, hogy sok, nagyon sok adományozásra adtam, küldtem – s a végén kiderült, rossz helyre adtam. A pénz már az úton elfolyt, a ruhák – ruha bizományiban kötöttek ki. Olvastam. Felháborított. * Itt és most, Böjte Csaba tudja a dolgát. Kitől? Hogyan tanulta? Hogyan választotta meg segítőit? Egy szóban írom: tiszta HITTEL. Istenbe vetett hitével, mely tántoríthatatlan. Imádkozik, de nemcsak szóval, minden tettével. Valóban dolgozik, s nemcsak betér az otthonokba. A gyerekeit szívvel és ésszel szereti! Isten áldja meg ezért Őt, s adjon neki hosszú életet, jó szemet, hogy ki tudja választani mindazokat, akik Őt segítik VALÓDI, szükséges munkájában. S, ezt nemcsak munkaként éli meg, de szeretettel, ez hívatás, elkötelezettség az árvák mellett… Isten áldja meg Őt, mindkét kezével! Kiérdemelte.

 6. I went to tons of links before this, what was I thniikng?

 7. If you wrote an article about life we’d all reach enligthnemnet.

 8. Your aritcels are for when it absolutely, positively, needs to be understood overnight.

 9. Essays like this are so important to broadening peolpe’s horizons.

 10. böszörményi sándor

  Megértem a csíksomlyói gyerekek,és szülők gondját,de ha nekem a saját családomban is hasonló gondjaim vannak,talán nem elitélendő,ha nem nagyon foglalkozok a a székely gyerekek ilyetén problémáival.Ugyanis megvan nekünk a saját problémánk,és azzal fontosabb törődnünk,szerintem.

 11. Love your blog!

Írja meg véleményét!