Olvasom, hogy az Egyesült Államok 42 államában megszűnik a kézírás oktatása, mert a digitális világban erre nincs szükség. Ez egy hosszú folyamat végefele. Bizonyos államokban már réges-régen abbahagyták a zsinórírás tanítását. Az egyik kolléganőm fia már 25 évvel ezelőtt is csak a nyomtatott nagybetűket tanulta, plusz az aláírását. (Otthon persze anyai oktatásban részesült.)
Értem én, persze, hiszen éppen mostanában jöttem rá, hogy bizonyos értelemben analfabéta vagyok. Történt, hogy valahol jegyzetelnem kellett, tollal, papírral. Írogattam is szorgalmasan, el is fáradt a kezem rendesen. De amikor este gépre kellett vinnem a jegyzeteimet, rájöttem, hogy szinte használhatatlanok, mert magam se nagyon tudom olvasni azokat.
Szembesülnöm kellett azzal, hogy elfelejtettem írni, ami eléggé abszurd ahhoz képest, hogy írásból élek. Tizennyolc éves voltam, amikor – valami érettségi ajándék gyanánt – megkaptam az első írógépemet, azóta gyakorlatilag nem írtam kézzel.
Igen, én aztán kimondhatom, hogy teljesen fölösleges a kézírás. Mégis.
Mégis valami rossz érzésem van. Talán nagy veszteség éri az embert, ha esélye se lesz arra, hogy kézzel írhasson. Mi történik, ha egy kozmikus vihar miatt napokra-hetekre leáll minden számítógép – beleértve a telefonokat is? Ez bármikor megtörténhet.
De talán mégis inkább az kelt bennem rossz érzést, hogy ha ezt az egész világon bevezetik, odavész a sokévezredes emberi kultúra egyik alapja. Talán az egyik legfontosabb örömforrás is. És a személyiség egyik legszebb és legárulkodóbb nyoma.
Pár hete figyeltem a kisfiamat, aki nem nagyon szeret írni. Megszerezte az amúgy féltett töltőtollamat, és elkezdett vele annyira szép betűket formálni, hogy maga is meglepődött. Annyira, hogy órákon át írt.
Az ő kölykének már nem lesz ilyen öröme? Kár lenne, azt hiszem.

5 Comments

5 Reader’s Comments

  1. A kézzel írás valami rejtelmes dolog. Én pédául életem első 16 évében reménytelenül küzdöttem a betűk szabályos gömbölyítésével, sorok között tartásával. Aztán történt valami. Nem tudom, mi, talán az, hogy műszaki pályát választottam (eufemisztikus megjelölés arra, hogy műszerész inasnak mentem). Ott meg volt műszaki rajz. Abban ugyan nem jeleskedtem, de egyszercsak kivirult a kézírásom. Úgy 20 éves korom óta kifejezetten szépen írok kézzel (bár szintén nem gyakran). Szeretek magamnak azzal a mondással hízelegni, hogy egy izonyos kor után az ember felelős az arcáért, és a kézírása megmutatja a jelleme fejlődését is. Ami a legfurcsább az egészben, hogy a fiam írása ugyanolyan kaotikus, mint az enyém volt régen, mégis megvannak benne az én kézírásomra jellemző jegyek.

  2. Until I found this I thought I’d have to spend the day iindse.

  3. That’s not just logic. That’s really senslibe.

  4. Alright algriht alright that’s exactly what I needed!

  5. Kick the tires and light the fires, problem officially sloved!

Írja meg véleményét!