2011, Júl. 19

Elfajulás

A Jobbik jelöltje nagyot győzött Gyöngyöspatán. Akkorát, amit nem lehet magyarázgatni, elsumákolni. Ha ehhez hozzátesszük, hogy negyedik helyre a Véderő kapitánya vagy mifenéje futott be, aki tán még gyüttmentnek is számíthat a községben, akkor pláne nem. Akkor se, ha a Jobbik és a Véderő között volt elhatárolósdi a “gyöngyöspatai események “idején. Együtt majdnem 45 százalékot kaptak. Az sok. Nagyon sok.
Akkor is, ha természetesen nem kell azt vizionálni azonnal, hogy egy országgyűlési választáson is ilyen eredmény születhet, ha a dolgok így mennek tovább. Persze lehetnek olyan falvak, városkák, kerületek, ahol hasonlóra számíthatunk. Ha a dolgok így mennek tovább.
Szembe kellene nézni a valósággal.
Először is minden szereplőnek tisztáznia kellene, hogy mit rontott el. Nem a másik. Addig nem lehet változás, amíg az elfajulás okait nem tisztázzuk. A kormány, a pártok, a polgári aktivisták, a cigányok, mindenki. Most már látni kell, hogy valami nagyon érik ebben az országban, és az a halál. Meg kellene kérdezni, hogy ez a 45 százalék pár éve még kire szavazott. És mi következik akkor, ha régebben az MSZP-ben bíztak. És mi, ha a Fideszben? Hogy a cigányok kire szavaztak. Mert, ha megint kiderül, hogy a jobbikosra, mert a Jobbiknak legalább van cigánypolitikája, akkor… Mi van akkor?
Az is lehet, hogy most mégsem az LMP-MSZP-Jobbik alkalmi koalíció van napirenden a Fidesz legyőzésére, hanem egy Fidesz-MSZP-LMP… na jó, ne koalíció, hanem legalább valami tárgyalás, egyeztetés, az se baj, ha a háttérben, a legnagyobb titokban. Arról, hogy miképpen lehet valamit tenni a szegénykérdés kezelésére. Nem a megoldására, mert ne legyünk nevetségesek, kilátás hiányában nem lehet stratégiát építeni, de valami taktika mégiscsak kellene. Valami egyezség. Arról, hogy nem lehet tovább nyomorítani a népet, nem lehet eltűrni, hogy gyerekek éhezzenek. Nincs tovább. Arról, hogy mégiscsak meg kellene állapodni valamiről a cigányok dolgában, mert ha sem a Fidesz, sem az MSZP, sem az LMP nem mond semmit, amit nem csak a cigányok értenek meg, akkor a Jobbik mindent visz.
Vagy legalábbis többet, mint amennyit legutóbb, és mindenképpen többet, mint ami elviselhető. Józan ésszel.

2 Comments

2 Reader’s Comments

  1. I feel sastified after reading that one.

  2. Tip top stuff. I’ll eexpct more now.

Írja meg véleményét!