AMERIKAI
"Homework Help Live Free"
Tamás Gáspár Miklós
2011, Márc. 14

Dear Friends,

On the anniversary of the Hungarian Revolution of 1848 considering it to be the birth of the freedom of press, I would like to send a message to my friends all around the world. Thank you for being numerous and special thanks for not letting down Hungary and her weakening democracy in agony.
For what I am going to say now, I am going to be labelled as a traitor by the ruling government, let alone by its propaganda machine. But I don’t care.
I am asking all the world’s journalists, politicians and every single individual who acknowledge and understand what democracy is and what the relevance of the freedom of press in democracy can be, to disgrace the Hungarian government and the embodiment of its power: Prime Minister Viktor Orban. All possible means can be used in doing so until the media law is revoked and negotiated again with all who might be concerned. You needn’t feel sorry for him since he does the same with his real or alleged enemies; philosophers, musicians and theatre people. Make him understand that repressing and destroying the media is not only destroying universal human rights, but it is also a dangerous way of exercising his power. Possible conflicts cannot be handled peacefully without the press and independent institutions.
Should wind turn, the Hungarian government has to face not with a democratic opposition, but hideous violence. It is our national interest that Europe and political forces worldwide ought to intervene in seemingly internal affairs.
Your efforts in support are appreciated, but I ask every decision-maker to pay attention to not causing any more economic damage to the Hungarian people and nation while imposing measures on our country. Even the freedom of press is not worth sacrificing human lives, because vast numbers of Hungarians are already in poverty, so many people are on the verge of a hunger riot. This winter, hundreds of our fellow citizens already died of cold in their homes for the lack of heating.
I am asking everyone not to concern about the Hungarian media law. This is not the only instrument that can lead to ruin the independent press. A more advanced method has been introduced. State firms and offices are banned from advertising in left wing and liberal papers and the electronic media. Moreover, in a faint and scary atmosphere even private companies dare not to advertise in liberal and independent media for fearing to be blackmailed by the government. Consequently, left wing media is not able to pay salaries to journalists, however, if they do so, payroll is far behind time. This situation resulted in that journalist are not able to pay their dues, their homes are about to be foreclosed. They can finally lose everything. Why? For the simple reason of not willing to serve the power.
We are not begging for money, but we kindly ask you to draw the attention of your governments, NGOs and enterprises based either in Hungary or worldwide to help the Hungarian left wing media by providing them with advertisements. This is almost as important as forcing the media law to be revoked. It can happen that by the time the media law will have been fully implemented this July, no left wing media remains to be overseen.
I work for a 138-year-old newspaper. Ever since my paper was established, there has not been a single period when they did not want to break and ban us, or to force us to do penal servitude. Our journalists have regularly been beaten and spoiled, also imprisoned, or just been murdered. Not only in wartime, but also in peacetime.
This is a peaceful period. Everything appeared to be all right: we could live and work in liberty provided by the European Union. We were wrong.
We feel ashamed but we rather ask for your gracious help for our survival instead of craving our existence from a power that runs a dictatorship.

Written by Ivan Andrassew,
Chief editor of Op-Ed pages of Népszava, Hungarian left wing daily, Republic of Hungary

19 Comments

19 Reader’s Comments

 1. Olah Zsuzsanna

  Kerem szepen magyarul is. Koszonom, Olah Zsuzsanna

 2. “Kedves barátaim, üzenni szeretnék a barátainknak szerte a világon. Köszönöm, hogy sokan vannak, és köszönöm, hogy nem hagyják ezt a meggyöngült demokráciát teljesen szétesni Magyarországon. Amit most mondok, azért engem a saját hazámban hazaárulónak minősít majd a hatalom, és pláne annak szócsövei. Nem baj.
  Arra kérem a világ újságíróit, politikusait és minden egyszerű embert, aki tudja és érti, mi a demokrácia és milyen szerepe van abban a sajtószabadságnak, hogy mindaddig, amíg Magyarország kormánya nem vonja vissza a sajtótörvényt, és nem tárgyalja azt újra minden érdekelt részvételével, minden lehetséges eszközzel szégyenítsék meg a magyar kormányt és a hatalom megtestesítőjét, Orbán Viktort. Nem kell sajnálni: ezt teszi ő is minden vélt vagy valódi ellenségével. Filozófusokkal, zenészekkel, színházi emberekkel, bárkivel. Értessék meg vele, hogy a sajtó elnyomása, elpusztítása nemcsak az egyetemes polgári jogok eltiprása, hanem életveszélyes is: sajtó és más demokratikus intézmények nélkül a konfliktusokat nem lehet békésen kezelni. A magyar kormánynak, ha fordul a kocka, nem egy demokratikus ellenzékkel, hanem a förtelmes erőszakkal kell majd szembenéznie. Ezért nemzeti érdek, hogy Európa és a világ politikai erői beavatkozzanak egy látszólagos magyar belügybe.
  Arra kérek minden döntéshozót a világban, hogy miközben támogatják a harcunkat, a büntető intézkedések meghozatalakor figyeljenek arra, hogy a magyar népet ne érje több gazdasági kár. A sajtószabadság sem ér annyit, hogy életekkel fizessünk, márpedig a magyar lakosság jelentős része máris nyomorog, tömegek jutottak az éhséglázadás küszöbéig, emberek százai haltak meg ezen a télen az otthonaikban, csak azért, mert nem volt mivel fűteni..
  Arra kérek mindenkit, hogy ne csak a sajtótörvényre figyeljen, hiszen nem csak azzal lehet tönkretenni az ellenzéki sajtót. Ma egy sokkal hatékonyabb módszert alkalmaznak. Megtiltották, hogy az állami vállalatok és hivatalok az Orbán Viktor hatalomra jutása előtt megszokott módon egyes baloldali lapokban és más médiumokban is hirdessenek. Ráadásul a félelem légkörében, amelyben teljesen természetes, hogy a kormány bármilyen ügyben megzsarolhatja a magánvállalatokat, a magáncégek sem mernek hirdetni. Ennek az a következménye, hogy a baloldali médiumok nem tudnak fizetni a munkatársaknak, vagy ha igen, csak késve. Ennek pedig az a következménye, hogy az újságírók és más munkatársak nem tudják fizetni a közüzemi számláikat, a munkával kapcsolatos egyéb költségeket, lakáskölcsöneik bedőlnek, gyakorlatilag bármikor bekövetkezhet, hogy nemcsak a munkájukat, hanem mindenüket elveszhetik. Pusztán azért, mert nem állnak át a diktatúra szolgálói közé.
  Nem pénzt kérek önöktől, hanem azt, hogy illő tisztelettel hívják föl kormányaik, társadalmi szervezeteik és a Magyarországon is működő uniós és tengeren túli vállalkozások figyelmét arra, hogy ha tehetik, hirdessenek a baloldali médiumokban.
  Ez ma majdnem olyan fontos, mint a sajtótörvény eltörlésének kikényszerítése. Könnyen előfordulhat, hogy júliusra, mire a kormány teljes erővel bevetheti ezt az ocsmány törvényt, már nem lesz ki ellen bevetni.
  Egy 138 éves lap munkatársa vagyok. Lapunk fennállása óta szinte alig volt olyan időszak, amelyben ne akartak volna tönkretenni, betiltani minket, vagy ne kerültünk volna kényszerpályára, mert nem volt más választás. Munkatársainkat rendszeresen tönkretették, megverték, bebörtönözték, néha egyszerűen legyilkolták. Nemcsak háborúban, hanem úgynevezett békeidőkben is.
  Most békeidő van. Úgy nézett ki, hogy minden rendben lesz: a polgári szabadság Európai Uniójában dolgozhatunk. Tévedtünk. Szégyelljük magunkat, de inkább Önöktől kérünk segítséget az elemi túléléshez, mint hogy a puszta létünkért könyörögjünk a hatalomnak egy diktatúrában.”

 3. Olah Zsuzsanna

  G.Rozi! Koszonom!

 4. Olah Zsuzsanna

  Koszonet a Andrassew Ivannak!

 5. Minden tiszteletünket és köszönetünket küldjük Andrassew Iván úrnak e levél tartalmáért és azért a felelősségért, amelyet mindannyiunkért felvállalt!

 6. Szívesen! :)

 7. Závodszki Zoltán

  Tisztelt G Rozi!
  Köszönet a fordításért. Az én angol tudásom nem teszi lehetővé a pontos fordítást.
  Andrassew Úr erre nem gondolt, hogy az angolul nem tudó magyarok is rátalálhatnak erre az orgánumra és azon belül erre a blogra.
  Én azzal is tisztában vagyok, hogy gondolkodásban,felkészültségben messze állunk egymástól, arra garancia A. úr személyisége és eddigi pályafutása. Mégis vannak olyan dolgok, amivel egyetértek vele, viszont nem valószínű, hogy azonos dolgot értünk alatta, sőt egész biztosan, mert világképünk ellentétes alapokon nyugszik.
  A úr meggyöngült demokráciáról beszél. Az én való világomban s képzeteimben, ahol cenzúra létezik és világnézeti beállítódása miatt valakinek félnie kell, akkor ott nem létezhet és nem létezett demokrácia.
  Valójában hazánkban az utolsó demokratikus társadalmi alakulat Mátyás király vezette Magyar Királyságban létezett, s ennek ékes bizonyítéka annak, hogy számos legenda, mese maradt meg az igazságos Mátyásról.
  Miért nem maradt meg az utána következőkről ennyi legenda és mese? Nagyon egyszerűen azért, mert utoljára az utolsó nemzetvezető Mátyás Király volt, aki a magyar nép egyszerű emberét is meghallgatta, s annak megfelelően kormányzott, amelyet ma a jelenlegi terminológiákkal meghatározva nem más mint ország vezetés. A kormányzás nem más, mint az állam vezetése az alkotmányos előírásoknak megfelelően.
  Bátran és bizton állíthatom ,hogy a mátyás Király képviselte nemzetépítő vezetési kultúrát és gondolkodást sem A úr, sem Orbán Viktor nem képviseli és meg sem tudják közelíteni és nem fognak születni róla mesék, nem keletkeznek a népnek tetsző legendák.
  Egyben viszont biztos vagyok, hogy 1945 óta hazánkban nem volt demokrácia és nem is lesz demokrácia, amíg minden változatlan mederben folyik.
  Ennek személyi feltételei adottak, mert Orbán neveltetése és erkölcse a Diktatúrában fogantatott, s ugyanabban a diktatúrában, amelyben A úr gyermekkorában – a legfontosabb nevelési szakaszban- is megkapott. Áhítoznak a demokráciára, holott diktatúrában kapták alapvető és meghatározó neveltetésüket, más különben se ő, se Orbán nincs ott, ahol most van.
  A úr a sajtó szabadságért sír. A úr, amit most leírok a hőn szeretett Népszavájában nem teszi közzé. Cenzúráz, mert nem éppen pozitív a megnyilatkozás személyét illetően.
  Egyébbként, ha őt korlátozzák a sajtó szabadságában, akkor kiabálni kell, tam- tamot kell verni, ha pedig ő korlátoz, akkor az természetes, mert egy diktatúrában kapta alapneveltetését, amelyre példa,hogy 1952-ben született Magyarországon,középiskoláiról nem tudunk semmit, s tudunk viszont arról,hogy 1982-be fejezte be a Marxita-Leninista Esti Egyetemet (MLEE) a szociológia-filozófiai szakon. Azt meg kell mondanom, hogy valaki az MLEE-re menjen tanulni, annak igen csak elkötelezett kommunistának kellett lennie és édesapját néhány rossz szóért nem szabad volt bezárni például olyan kimondott szókapcsolatért, hogy büdös kommunista, s mindezt egy MSZMP tagnak mondani, egyszerű tagnak, nem vezető funkcionáriusnak. Nos ilyen élménye nem volt, mert biztos berakta volna az életrajzába most, akkor nem ,amikor az MLEE-re jelentkezett. Nekem ez a két szó az életembe úgy lépett be, hogy 15 évesen családfenntartó lettem, anyám nem dolgozott,már ötven fölött volt, s volt három tőlem fiatalabb testvérem , mert apám e két szóért börtönben találta magát, ahol majdnem megölték és a hatvanas évek közepén tartottunk, azonos korosztály vagyunk A úrral.
  Ő ezt a világot megrázkódtatás nélkül vészelte át, s szakadt rá a rendszerváltás, s elégedetlen a jelenlegi sajtó szabadsággal. Fél Orbán Viktortól. Abban egyetértek, hogy félni kell tőle,mert jótevőjét és harcos társát az 1998-as választások után egyszerűen kicsinálta, megsemmisítette, amelynek eredménye lett 2002-es választási veresége. Abban is biztos lehet A úr, s ebben osztom a véleményét,hogy most az egyharmados szavazati eredménnyel elért kétharmados parlamenti többséggel nem demokratikus módon ,hanem minden eszközzel meg akarja akadályozni a hatalomból való kiebrudalását,pedig keményen dolgozik érte.
  Nem írta le A úr a féltett Népszavájában, hogy a valóság az,hogy 8 millió szavazóból csak 2,7 millió szavazó szavazott Orbán Viktátorra, amely semmi esetre sem a szavazók 68 %-a,hanem pontosan annak a fele, s ezzel a felhatalmazással akar népszavazás nélkül alkotmányozni. Ez ellen a az antidemokratikus lépés ellen például nem tesz semmit, például réges –régen kezdeményezhetett volna népszavazást és az orgánumán keresztül folyamatosan győzködte volna meg az embereket,hogy írják alá az aláírás gyűjtő íveket. Nem teszi, nem tette, nem fogja tenni.
  Ezzel a mondatával megint csak egyet kell értenem, amit kénytelen vagyok idézni:
  „Arra kérek minden döntéshozót a világban, hogy miközben támogatják a harcunkat, a büntető intézkedések meghozatalakor figyeljenek arra, hogy a magyar népet ne érje több gazdasági kár. A sajtószabadság sem ér annyit, hogy életekkel fizessünk, márpedig a magyar lakosság jelentős része máris nyomorog, tömegek jutottak az éhséglázadás küszöbéig, emberek százai haltak meg ezen a télen az otthonaikban, csak azért, mert nem volt mivel fűteni.”
  A nép nyomora már mérhetetlen. A 2010-es választási kampány során OV és A úr sem tiltakozott az ellen,hogy 6 millió ember él szegénységben. A úr akkor sem tiltakozott, amikor az OV féle tényfeltárásnál már csak 3,3 millió szegény él hazánkban, ami természetesen nem igaz, mert hat milliónál is több. Nem írja le azt a nonszensz dolgot, hogy hazánkban egy börtöntöltelék napi ellátására 8500 Ft-ot fordítunk, a dolgozók többsége viszont kénytelen megélni 2100, mások szerint 2500 Ft-ból naponta. Ez az ordító ellentét nem üti meg sem a szemét, sem a fülét, ha hallatják vele. Az arányok érzékelése érdekében most egy dollár 200 Ft környékén mozog.
  Az pedig hazánk szégyene, hogy valóban több száz idős ember fagyott meg otthonában a télen és nagyon sok idős embert öltek meg otthonában elvetemült bűnözők, akikre 8500 Ft-ot költünk naponta, mert ezt is ki kellett volna emelni a korrekt tájékoztatás érdekében. Akkor pedig nem tiltakozott az ellen, hogy miért nem hozzák nyilvánosságra az elkövetők nemzetiségi hovatartozását, mert jellemző az elkövetési mód, a brutalitás és embertelenség. Ilyenkor nem tiltakozik a sajtószabadság megsértése ellen, önmaga is gyakorolja a cenzúrát, amely ugyebár a diktatúrák sajátja, legyen az bármilyen színű.
  A létbizonytalansággal is egyetértek, de én nem csak az ellenzéki sajtó firkászai létbizonytalanságára gondolok, hanem a magyar és munkaképes lakosság létbizonytalanságára gondolok, valamint a közterhek arányos viselésére is gondolok.
  Arról sem regél,hogy ezeket a létbizonytalanságban tartott embereket megvásárolják politikai céljaik elérése érdekében A úr és O félék. Olyankor cenzúráznak, nem jelenhet meg az elmarasztaló írás, vélemény.
  Gondolom a féltett Népszavában sem fog megjelenni a vélemény, sőt ez a nyilatkozat sem.
  Ezért nem tudom elfogadni ezen segélykiáltását, mert ál segélykiáltás, mert nem a teljes sajtó szabadságért kér külső pressziót hazánk ellen úgy,hogy ne érje gazdasági kár és újabb teher a lakosságot és első sorban a szegényeket. Azért sem tudom elfogadni a kétségbeesett kiáltást A úrtól, mert csak a saját egzisztenciája érdekében kéri a pressziót, nem pedig valamennyi ember egzisztenciájáért kiállt.
  Remélem nem törlik le a megjegyzéseim és meglátásaim.

 8. David Mandler

  Ha akarja Andrassew ur, atdolgozom az angol szoveget ami sajnos sok formai es nyelvtani hibat tartalmaz.

  A rendszernek megvan az emailem.

 9. Thanks to I. Andrassew and G.Rozi!

 10. Köszönet és tisztelet Andrassew Ivánnak. Az ötlet is jó.

 11. Elsőnek, elismerés a bátorságért és kiállásért, melyet A.I. a demokratikus Magyar Köztársaság érdekében tett.
  Másodszor pedig a szégyenérzet, hogy egyedüliként ő vállalja fel ország, világ előtt azt, hogy ismertesse ennek a gyalázatosan kontár és bosszúálló kormánynak tevékenységét, a jogállamiság eltiprását és a törvények semmibe vételét.

 12. Szégyen, hogy ez megtörténhetett, szégyen, hogy ez az írás a valóságot tükrözi!
  Fiatalon fasisztáztak, ma kommunistáznak. A demokrácia akkor is és ma is üldözendő! A mostani üldözők között ott látom a régieket is. Jó helyük van a hatalomban. Nekik nem kell félteniük az egzisztenciájukat.
  Már nem hiszem, hogy az én életemben lesz még demokratikus kormány és ellenzék egy időben Magyarországon!

 13. Elragadtak az indulatok, elfelejtettem megköszönni a fordítást!
  Elnézést kérek és köszönöm!

 14. Kedves Iván… baj van kis hazánkban, amit jól mutat a sajtószabadság védelmére szövődő tiltakozásaink sora, de amit ezzel a leveleddel felkavarni próbáltál, így a nagyvilágba kiáltva, nem is igazán értem kiknek is címezve, annak szomorú módon egy része bizony nem csak túlzó, de feleslegesen hisztikeltő riogatássá vált :-( (

  Jól mutatta ezt pl. az a szerény tény, hogy nem érdekelte annyi embert a Múzeumnál, fizetett tapsolókkal tartott, részben tényszerű hazugságokkal is operáló “vezír” műsora, mint amennyien a sajtószabadságért mentünk demonstrálni.

  Sok-sok éve olvasom igényes, értékes írásaidat, értékelem azok stílusát, tartalmát, ezért most azt kell kérnem Tőled, mint eddig néma tisztelőid egyike, hogy írd meg azt is ugyanazokra a fórumokra, ahová ezt a leveledet publikáltad, hogy jogos aggódásodon túl jó híred is van: erősödött a civil mozgalmunk ezen a szép tavaszi ünnepünkön!

  ((anonim fordultam itt Hozzád, nem mint IRL barátod, mert lényegtelen a személyem))

 15. Köszönöm a cikket és a fordítónak a munkáját.

 16. Fell out of bed feelnig down. This has brightened my day!

 17. Articles like these put the consumer in the driver seat-very ipmroantt.

 18. Your answer was just what I ndeeed. It’s made my day!

 19. That saves me. Thanks for being so senislbe!

Írja meg véleményét!